Academie hoger

Printvriendelijke versie

Welkom in de hogere graad!

Academie hoger jongeren & volwassenen
Vanaf 15 jaar (na afronding van de middelbare graad)

We bouwen verder op de spreek- en speltechnieken, die we reeds verworven hebben in de middelbare graad. We brengen teksten tot leven, leren verhalen vertellen en spelen met woorden op het podium.

In de Academie hoger krijg je als vertolkend acteur of als creërend acteur 2 uren per week les.
Als vertolkend acteur krijg je 1 uur per week Dramalab én 1 uur per week Verteltheater en stemregie of 1 uur per week Theater.
Als creërend acteur krijg je 1 uur per week Dramalab én 1 uur per week Spreken en presenteren of 1 uur per week Theater maken.

Dramalab
In de lessen dramalab verdiepen we ons in verschillende kunstenaars en kunstgenres doorheen de tijd. Op basis daarvan leer je zelf creatieve performances maken, waarin je je eigen mening en visie kan uitdrukken.
Het worden optredens die beeldend, fysiek en sfeerrijk zijn en waarin de gesproken taal aanwezig is. In de uitwerking van je ideeën kan je eindeloos creatief zijn, de grenzen van je denken openen en je fantasie de vrije loop laten gaan.
Je leert je eigen creatie te onderbouwen en met overtuiging te brengen. 

Theater 
In de lessen Theater (Toneel) leer je jezelf expressief uitdrukken in een rol.  Je onderzoekt het hoe en waarom van een toneeltekst en zijn personages. Je verkent hun intenties en opvattingen vanuit je eigen ervaringswereld en emoties. Je leert je verstaanbaar maken in een grote zaal en traint de expressiviteit van je lichaam en stem.
Je komt in aanraking met allerlei aspecten van een theaterproductie: regie, decor, kostuums…

Theater maken
Wil je regisseur worden? Wil je zelf spannende en intrigerende scènes maken? Dan is creërend acteur iets voor jou!
Leer een persoonlijke maakstijl te ontwikkelen.
Ontdek hoe je je acteurs moet stimuleren en inspireren, om je droomscène op de planken te zetten. Vertrek daarvoor vanuit jouw eigen fascinaties en standpunten.
Op het einde van een werkproces geef je presentaties en voorstellingen en speel je mee in de voorstellingen van je klasgenoten.
Je ontdekt hoe je moderne, audiovisuele middelen kan inzetten om je scène extra spannend te maken. Als creërend acteur werk je vooral met de groep en leer je hoe je vanuit de unieke eigenschappen van je spelers theater maakt.

De motor van deze opleiding is je eigen spel. Je vaardigheid als speler levert je kennis en passie voor regisseren. Bij creërend acteur horen de onderdelen spelen en regisseren onlosmakelijk bij elkaar. Ze beïnvloeden elkaar voortdurend.

Verteltheater en stemregie
Verteltheater is een uiting van inspiratie en creativiteit, waarin niets moet, maar alles kan in alle eenvoud. Door het woord te laten spreken wordt het een ontdekken van wat een mens die aandacht vraagt, bindt aan die andere mens die toekijkt en luistert.
In de lessen Verteltheater en stemregie ga je je publiek beroeren met woorden. We duiken daarom nog dieper in de wondere wereld van de literatuur. Op onze boeiende ontdekkingstocht doorheen een tekst, ontcijferen we de geheimen, die soms héél erg diep verscholen liggen achter de gedachten en gevoelens van de schrijver. Je blijft trainen aan je spreek- en stemtechniek. We snuiven de sfeer op die de tekst omhult, en geven op expressieve wijze de woorden 
op het podium vrij spel.

Spreken en presenteren
Wil je graag vol zelfvertrouwen het woord nemen?
Onderzoek je graag de kracht van het woord en de sprekende stilte?
In de lessen Spreken en presenteren leer je je helder uitdrukken op een persoonlijke manier: via het vertellen van een verhaal of via het houden van een betoog of korte speech. Je gaat in debat met anderen, je interviewt en wordt geïnterviewd. Je traint je ‘spreekinstrument’: lichaamstaal, uitspraak, stem en ademhaling.

Wij willen je graag coachen in deze bijzondere fase van je Woord-carrière!
Maaike Rijks en Nathalie Conaert