Academie hoger

Printvriendelijke versie

Academie hoger jongeren & volwassenen

Vanaf 15 jaar

In de Academie hoger krijg je als vertolkend acteur of als creërend acteur 2 uren per week les. 
We bouwen verder op de spreek- en speltechnieken, die we reeds verworven hebben in de Academie middelbaar. We brengen teksten tot leven, leren verhalen vertellen en spelen met woorden op het podium.

Dramalab
Alle leerlingen van de Academie hoger volgen het vak Dramalab (Repertoriumstudie). Tijdens dit vak verdiepen we ons in de wereld van de poëzie, literatuur en theater.
We grasduinen in de geschiedenis, leren linken leggen tussen verschillende kunstperiodes en genres. Nu en dan bezoeken we een voorstelling, die we dan verder bespreken in de les.

Theater
In de lessen Theater (Toneel) leer je jezelf expressief uitdrukken in een rol.  Je onderzoekt het hoe en waarom van een toneeltekst en zijn personages. Je verkent hun intenties en opvattingen vanuit je eigen ervaringswereld en emoties. Je leert je verstaanbaar maken in een grote zaal en traint de expressiviteit van je lichaam en stem.
Je komt in aanraking met allerlei aspecten van een theaterproductie: regie, decor, kostuums…

Verteltheater en stemregie
In de lessen Verteltheater en stemregie (Voordracht) ga je je publiek beroeren met woorden. We duiken daarom nog dieper in de wondere wereld van de poëzie. Op onze boeiende ontdekkingstocht doorheen een tekst, ontcijferen we de geheimen, die soms héél erg diep verscholen liggen achter de gedachten en gevoelens van de schrijver. We snuiven de sfeer op, die de tekst omhult en geven de woorden vrij spel op het podiumpodium

Spreken en presenteren
In de lessen Spreken en presenteren (Welsprekendheid) leer je spreken voor een groep: via het vertellen van een verhaal, het houden van een betoog of korte speech. Je gaat in debat met anderen, je interviewt en wordt geïnterviewd. Je traint je ‘spreekinstrument’: lichaamstaal, uitspraak, stem en ademhaling.

 

Vertolkend acteur 

MCV 4.1: 1u/w Dramalab + 1u/w Verteltheater en stemregie of 1u/w Theater

MCV 4.2: 1u/w Dramalab + 1u/w Verteltheater en stemregie of 1u/w Theater

MCV 4.3: 1u/w Dramalab + 1u/w Verteltheater en stemregie of 1u/w Theater
 

Creërend acteur

MCV 4.1: 1u/w Dramalab + 1u/w Spreken en presenteren 

MCV 4.2: 1u/w Dramalab + 1u/w Spreken en presenteren

MCV 4.3: 1u/w Dramalab + 1u/w Spreken en presenteren