Het jonge lelijke eendje

Het jonge lelijke eendje

De hobo is waarschijnlijk niet het meest bekende instrument bij het grote publiek.
Wie een korte omschrijving moet geven, zegt vaak: 'een houten blaasinstrument met een dubbelriet, het klinkt een beetje nasaal, door de neus, als een eend.' 'Als een eend?' hoor ik u denken.

Inderdaad! de nasale klank van de hobo wordt wel eens vergeleken met ‘t snateren van een eend. Heel wat componisten gebruikten dit effect. Denk maar aan de beroemde hobomelodie van de eend uit 'Peter en de wolf' van Prokofiev of aan 'de dans van de kuikentjes' uit Moussorgski's schilderijententoonstelling.

Met deze voorstelling willen we jullie nader laten kennis maken met de hobo. Het dubbelrietensemble Hoboïde brengt jullie het verhaal van 'Het jonge lelijke eendje'. Het is gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen, wordt gebracht door hoboïsten van 8 tot 74 jaar en is bestemd voor zowel oude snaters als jonge snaveltjes.
De hoboklas werkt voor deze voorstelling samen met de fagot- en contrabasklas van de academie. De fagot, ook een blaasinstrument met een dubbelriet is misschien een minder bekend instrument onder de blazers en verdient daarom zeker wat extra aandacht!
De contrabas, de grootste van allemaal, is de vreemde eend in de bijt in dit verhaal met allemaal dubbelrietblazers. Maar je zal horen dat het zeker geen lelijk eendje is. Ook haar deelname zal je niet ontgaan.


Dit concert komt tot stand met medewerking van:
Maaike Rijks, vertelster | Johan Mertens, dirigent | Stefanie Palumbo, leerkracht fagot en haar leerlingen | Leen Claessens, leerkracht contrabas en haar leerlingen | Chris Vosters en Eveline en Braeckman, leerkrachten beeldende kunst | Dorien Schrooten, leerkracht hobo) |
Leerlingen hobo van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik, van de Academie voor Muziek, Theater en Dans Maasmechelen en van de Academie voor Muziek en Theater Lanaken